Tema dödshjälp

Våren 2017 har Claphaminstitutet prioriterat frågan om dödshjälp. Under sommarens Almedalsvecka i Visby kommer vi åter att lyfta detta angelägna ämne i ett seminarium.

Är ett dödspiller en värdig död?

Tid: Tisdag 4/7 kl 11.35-12.25

Plats: Krukmakarens hus, Frälsningsarmén Visby

Medverkande: Per Ewert (direktor Claphaminstitutet), Staffan Bergström (prof. em. internationell hälsa), Ingemar Engström (överläkare, sakkunnig vid SMER), Johan Holmdahl (överläkare, före detta ledamot i SMER). Moderator är Jacob Rudenstrand (bitr generalsekreterare SEA)

Seminariet anordnas i samarbete med Svenska Evangeliska Alliansen, samt tankesmedjan Sallux

Dokumentärfilmen ”Till värn för värdigheten” ovan tar upp de mörka konsekvenser som användningen av eutanasi haft i Belgien och Nederländerna.

Vår rapport om läkarassisterat självmord enligt Oregonmodellen är fri att använda och sprida, så länge källan anges.

Läs rapporten Läkarassisterat självmord

Rapportförfattarna sammanfattar studiens innehåll i debattartikeln ”Ett dödspiller garanterar inte en lugn och värdig död” i Svenska Dagbladet 22/3.

Claphaminstitutet har de senaste åren publicerat ett flertal analyserande artiklar på temat dödshjälp. För en aktuell analys som kompletterar dokumentärfilmen ovan rekommenderas artikeln ”Legaliserad dödshjälp leder till att fler vill dö” av Sophia Kuby (EU-chef för människorättsorganisationen ADF International) och Tuve Skånberg (dåvarande ordförande för Claphaminstitutet och för riksdagens civilutskott).

Utöver detta nya material har vi också publicerat ett antal tidigare artiklar på temat dödshjälp. Du är också välkommen att ta del av dessa.